26 may 2022

Una placa al Milà recorda el bisbe Joan Martí, Fill Il·lustre


Al Milà és festa major: la del patró Sant Isidre, que enguany aglutina fets ben rellevants. En primer lloc, la presentació davant la societat milanenca, sorgida de la iniciativa veïnal, de l’Agrupació Cultural El Milà que vol ser l’entitat que vetlli per la salvaguarda del patrimoni històric i cultural del municipi, «amb el convenciment de comptar amb tot el vostre suport», es referia ahir el seu president Xavier Pete, en l’acte de presentació a l’església parroquial, amb l’assistència de l’alcalde del Milà, Antoni Palau, i el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Joaquim Nin.

Malgrat que la flamant agrupació es troba en una fase inicial, els seus primers fruits no han trigat i ja són força rellevants: la presentació del Fons Material i Documental Monsenyor Joan Martí Alanis, el que fou arquebisbe, bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, «el milanenc més important i universal de tots els temps», va subratllar el periodista i investigador, Xavier Pete.

Hi hagué l’oportunitat d’assaborir un tast del fons documental al qual es pot accedir a través del web wwwfonsmartialanis.com, amb ornaments, articles i fotografies referents a la vida de Martí Alanis, amb vinculació al poble que el va veure néixer i a la seva projecció en l’àmbit eclesiàstic i d’estadista. Així mateix, es va mostrar la placa que en breu serà col·locada a la façana de la parròquia de Santa Úrsula, quina llegenda diu, junt amb l’efigie del prelat: «En aquest poble va néixer, Joan Martí Alanis (1928-2009) bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra», moment força emotiu que comptà amb la complaença del nombrós públic, entre ells, Víctor Mosquera, vicari episcopal, en representació de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.

Joaquim Nin va fer un breu glossari de la personalitat humana, religiosa i política de Joan Martí Alanis, bisbe que va compartir anys del seu retir al poble de les Peces (Baix Penedès) i amb el qual Nin va establir amistat personal. L’actual vicepresident de la Diputació no va dubtar en qualificar «d’irrepetible» la figura de Martí Alanis, «mestre de l’art de prendre decisions, per difícils que fossin, després d’escoltar tothom, fruit d’una llibertat individual a l’abast de molt poques persones», per afegir que «Joan Martí va marcar un estil de vida i de fer que aquí, amb molt bon criteri, no voleu deixar caure en l’oblit».

Joan Martí Alanis és considerat el pare de la Constitució i de l’estat de dret al Principat d’Andorra i de la modernització de les estructures polítiques i administratives d’aquell país pirinenc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario